Loading...
PRODEJNA OTEVŘENA I O VÍKENDU! Otevírací doba přes víkend: So 11h - 18h a Ne 13h - 19h. Těšíme se na Vás!

Jak správně pečovat o svou drtičku

Jak správně pečovat o svou drtičku

Aneb nemusí to být dřina

Drtička je jednou z nejzásadnějších součástí výbavy každého milovníka bylinných aromaterapií. Pravda, někteří lidé nedají dopustit na nůžky nebo drcení prstíky, ale co si budeme povídat, drtička je prostě pohodlnější. Až do doby než začne být zalepená a drcení se stane fyzicky vyčerpávající činností. Se správnou péčí se tomuto stavu však dá velice snadno předejít a pokud už se v něm vaše drtička nachází, stále se s tím dá něco dělat.

Prevence zalepené drtičky

Nejsnazším způsobem, jak si drcení naplno užít, je zaručit, že se vaše kovová drtička vůbec nezalepí. To sice asi napadlo každého, málokdo však ví, že se toho dá docílit opravdu velice jednoduše. Drtička se totiž zalepí proto, že se kousíčky pryskyřice, zrníčka skafu a úlomky ztlačeného hashe, který při drcení vzniká, dostanou mimo drtící zuby na vnější kraj drtičky. Tím se zvýší tření mezi jednotlivými díly a proces drcení kvůli tomu vyžaduje o poznání větší dávku síly. To všechno dává docela smysl, ale jak tomu tedy zabránit? Vlastně celkem jednoduše, ale pro spoustu lidí to bude znamenat úplné přeučování svého obvyklého způsobu drcení sušiny. Stačí drtičku držet vodorovně. To je celé. Není v tom nic víc, než pouhý směr drcení. Pokud totiž drtička zůstává v jedné úrovni a při používání se nenaklání ze strany na stranu, veškerá sušina zůstává na dně a zajebávavé částečky nemají šanci dostat se mimo svou vyhrazenou plochu. Drtička se tak nikdy neslepí a celý problém se podchytí už v zárodku. Z vlastní zkušenosti ale víme, že zvyk je železná košile. A není jednoduché po dvaceti letech hulení najednou začít drtit v klídku, pomalu a rovně.

Správné čištění není věda

Tak to tedy tak přece jen dopadlo. Vaše drtička je už natolik zalepená, že se skoro nedá používat a vy si kvůli tomu pomalu pěstujete karpální tunely. Hlavu vzhůru, není třeba se jí zbavovat! Existují dvě hlavní metody, kterými můžete drtičku zbavit veškerého odpadu a dostat ji do stavu, v jakém jste si ji pořídili. První z nich je rychlejší a jednodušší, ale přijdete během ní o veškeré zbytky, které v drtičce jsou. Druhá je o trošku složitější a zabere víc času, ale zase si budete moct ponechat a spotřebovat úplně vše, co z ní vydolujete. Tak se na ně spolu podívejme!

První metoda: Já jsem Rychlost

K této čistící metodě budete potřebovat následující pomůcky:

  • Špinavou drťku

  • Isopropyl alkohol

  • Zavařovačku/ uzavíratelný sáček

  • Zubní kartáček

1. krok: Rozeberte špinavou drtičku

Začneme tím, že naši zanesenou drtičku rozebereme na jednotlivé části. Během této fáze můžeme ještě každý dílek vyklepat a projet párátkem, čímž se zachrání ty největší kousky nalepené sušiny a pryskyřice.

2. krok: Vylouhujte drtičku v alkoholu

Rozebranou drtičku vložte do zavařovací sklenice nebo rychlouzavíracího sáčku a zalijte Isopropyl alkoholem. Uzavřete a nechte odstát zhruba 20-30 minut. Pro dosažení nejlepších výsledků doporučujeme jednou za čas nádobu či sáček protřepat.

3. krok: Vydrhněte drtičku

Po louhovacím období je samozřejmě na čase vylít alkohol a drtičku vyndat. Alkoholem nasáklá drtička však rozhodně není okamžitě bezpečná. Je proto nezbytně nutné jí co nejvíc vydrhnout čistým zubním kartáčkem. Nezapomeňte na žádný zub, ani na prostornější vnitřní plochy.

4. krok: Opláchnout a usušit!

Po tom co svou drtičku vydrhnete kartáčkem, máte v podstatě vyhráno. Poslední krok je jí pořádně vypláchnout a buď nechat uschnout, nebo prostě něčím vysušit, třeba ručníkem. Hlavně to sušení doporučujeme nepodcenit, protože mokrá drtička je jako mokré spodní prádlo: nic moc.

Druhá metoda: Sub-Zero

Ke druhé čisticí metodě budete potřebovat následující:

  • Znečištěnou drtičku

  • Mrazák

  • Párátko

1. krok: Rozeberte drtičku

Stejně jako u prvního postupu, základem úspěchu je rozebrat si drtičku na jednotlivé dílky. Párátkem můžeme vyšťourat největší kusy zbytků.

2. krok: Zmrazte jí

V dalším kroku musíme drtičku umístit do mrazáku spodními zuby nahoru a nechat zmrznout na minimálně 30 minut, doporučujeme spíš mražení v řádu hodin. Je důležité, aby strany drtičky, které jsou v přímém kontaktu se sušinou, mířily vzhůru. Sušina a skaf se při zmrazení shluknou do malých kuliček a nelepí se tolik na stěny drtičky.

3. krok: Sklizeň!

Zmrzlá drtička je připravená na vyškrabání veškerých zbytků. Ty jsou ve zmrzlém skupenství velmi snadno odloupnutelné. Během této fáze tedy ze své drtičky dostanete úplně všechno, co z ní ještě jde zachránit. Jen pro jistotu však doporučujeme zopakovat i první postup, abyste měli naprostou jistotu!

Tipy na závěr

V poslední řadě bychom také rádi zmínili pár zásad, na které se často zapomíná, ale které jsou pro správné fungování drtičky celkem důležité. První z nich je, že plastové drtičky by člověk takto určitě čistit neměl, ukázané postupy fungují pouze u kovových drtiček! U těch plastových hrozí i při sebemenším vyškrabování riziko toho, že si spolu se zaschlou pryskyřicí člověk vezme i kousek plastu. A kouřit plast je asi tak zdravé a příjemné, jako jak to zní. I u kovových drtiček je třeba si na něco podobného dávat pozor, ale stačí mít na paměti jednu věc: to, s čím seškrabuji, nesmí být tvrdší než to, z čeho seškrabuji. Takže na kovové drtičky určitě nepoužívejte nůž! Ideální je párátko nebo plastová lopatička, která je v drtičkách často přibalená. A ještě poslední rada pro všechny, kteří jsou na čištění líní: Pokud to není moc zlé, stačí ráfky drtičky trošičku zakápnout olivovým olejem.

Štítky: Konopí Informace a vzdělávání Výzkum a věda Tipy a Triky

Volejte
+420 608 091 166
Po - Pá: 09:00 - 18:00
Pište
poradna a objednávky
Přihlaš se a získej slevu!
Odebírat novinky

Přihlášením souhlasíte se zpracováním osobních údajů.